Clou kuchni włoskiej- łatwość oraz prawdziwe składniki

Jeżeli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi producenci i klienci na świecie konsumują na rok blisko pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są zapewne jedyną narodowością, która z przyjemnością zjada makaron więcej niż raz dziennie.

dobra kuchnia włoska Kraków

Włoski makaron – skąd ta popularność?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (oraz gotowany) jako danie koronne, a nie jako podstawowe węglowodany, które towarzyszą pokarmom jako danie akcesoryjne – np. w krajowej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi czy też rybnymi – jest następnym znakomitym przykładem tuzinkowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odnaleźć makaron w formie ponad 300 rozmaitych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można skonstruować łatwe lub ewentualnie wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

W jaki sposób zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego trzeba do szablonowego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i niewielka ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co indeks składników – po prostu należy je wszelkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do osiągnięcia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zazwyczaj gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Zatem, jeżeli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak trzeba: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ulubionych autentycznych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez żadnych gotowych fixów czy słoików. Tylko wtenczas można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub innym, równie apetycznym daniem. Prosto, czysto oraz smaczne -o to chodzi!